|
|
|
FORUM - TURYSTYKA TOMASZOWA Do tej pory nie ma żadnych tematów w tej kategorii!
Otwórz nowy temat:
Tematy łącznie: 0 Posty łącznie: 0 Użytkownicy łącznie: 1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kupując produkty żywnościowe zwracaj uwagę na ich skład. Wystrzegaj się zwłaszcza wszelkich dodatków tzw.E...! Zwłaszcza te które zaczynają się na E-2..są konserwantami i wielu naukowców twierdzi,że mogą zwiększać ryzyko występowania nowotworów! Wiele sztucznych i chemicznych dodatków jest dodawanych m.in po to by wydłużyć termin przydatności(wspomniane wyżej konserwanty)jak również by poprawić smak lub barwę czyli aromaty i barwniki syntetyczne.Wszystkie one są akceptowane przez europejską komisje żywieniową jako ostatecznie przydatne do spożycia.Szereg z nich jednak powinno zostać ostatecznie wykluczone.Jednak ich eliminacja albo przebiega bardzo wolno,albo wogóle ponieważ niekiedy korzyści wielkich firm branży żywieniowej biorą górę. Starajmy się więc kupować te produkty które są naturalne lub zawierają jak najmniej dodatków! A oto te dodatki które są najbardziej szkodliwe;
Rakotwórcze "E";
E: 131, 142, 210 - 215, 217, 239, 330 , 951
Zakazane (tylko w USA);
E: 103, 105, 111, 121, 125, 126, 130, 152, 123
Niebezpieczne;
E: 102, 110, 120
Podejrzane;
E: 104, 122, 141, 150, 151, 171, 173, 180, 240, 241, 477
Zaburzenia żołądka i jelit;
E: 221- 224, 226, 338 - 341, 407, 450, 461- 463, 465, 466
Szkodliwe dla skóry;
E:230, 231, 232, 233.
************************
|
|
tel.-502333486
*******************
*******************
*******************
|
|
|
|
|
|
|
|